fredag den 12. februar 2016

Hvordan laver man noget gammel pergament til rollespil?

Hvis du leger larp eller rollespil, så ved du at det kræver rigtig meget udstyr, men det kræver også en god fortælling og en hel del regler. Det er ikke noget værre en ting der river dig ud af en god leg, så som 3 sider A4 med sort og hvidt.
Hvorfor ikke forberede dig hjemmefra med pergament farvet papir!

Her er en samling af ideer til hvordan du kan lave dit eget pergament farvet papir derhjemme.
Man kan komme langt med en lille smule fantasi.


Materialer

- Tyk papir eller pap
- Maling
- Te, te poser, kaffegrums
- Vand

Værktøj

- Kuglepen eller/og blyant
- Evt. Sandpapir
- Evt. Saks

Pris

Det kommer til at koste omkring 10 - 20 kr for cirka 2 ruller dekoreret pergament
Tid

1 time+

Alder

4+ 

 1. Det første jeg vil gøre, at klippe pap eller papiret til den størrelse jeg vil bruge.
 2. Derefter vil jeg give papiret en gammel udseende ved at evt bruge sandpapir, krympe, folde. Den skal altså behandles dårligt for at få en brugt og slidt udseende og får at det føles rigtigt i hænderne.
 3. Male papiret med brugte te poser, te, kaffegrums. Tør over flere omgange og gør det samme igen og igen, supplere med maling (gul og brunefarver er god til denne opgave).
  Hent inspiration fra bøger eller nettet.
 4. Imens den ligger og tørrer, kig på nettet efter inspiration. Brug din fantasi, kom i gang med at planægge den motiv du vil bruge. Husk at det skal ikke være mere kompliceret end at du kan udfore det og at det skal passe ind i det gældende larp/rollespil tema.
 5. Tegn først motivet på et andet styk papir, hvis den er fin, sæt i værk med at tegne motivet på det hjemmelavet pergament.
 6. Hvis du laver små fejl med en blyant bekymre ikke om det, bruge viskelædder og evt male over fejlen i en sener fase.
 7. Male ind motivet.
 8. Lave en fin omrids af motivet med finliner eller ved brug af den fine pensel.
 9. Til sidst skrive på pergamentet, det kan være trylle formularer, regler, selve historien eller det kan være en besked skrevet med usynlig skrift (mere om det en anden gang).
  En feltpen i enten sort eller bordoux rød er en god investering og sparer en for at skulle male hele blyant skitsen efter.
Ideer


- Tilføj gerne pinde natur eller runde pinde fra gør det selv forretningen, hvis du vil have at det ligner noget fra old tiden og helt op til middelalderen. Sav så det passer, bruge sandpapir i enderne og eventuelt lim fast til papiret.
- Mange gamle dokumenter havde en våben eller bysegl. Det kan enten laves ved brug af trylledej eller voks. Hvis man bruger voks, lave en stempel, køb voks til at lave segl med og pres ned i en voks klat på papiret. Det andet metode, er at lave motivet i trylle dej, tør i ovnen indtil hård, derefter farve den og lim på papiret.
-


Hvad lærer man af det?Alt der har med bogstaver, at gøre lærer børn, om at læse og skrive. Det omkring liggende aktiviteter gør det spændende.

At lave sin egen historie, trylleformular .osv lærer børn om hvordan man laver en god fortælling (øvelse gør mester).

Denne opgave har mange muligheder for fin tegning og grovere tegne metoder, der er noget læring i det for alle. Aktiviteten kan også blive justeret i forhold til evner og færdigheder.

Hvordan kan jeg selv lave køleskabsmagneter?

Jeg kom i tanke om min lille søster forleden. En dag havde hun lavet køleskabsmagneter i skolen ud af billig magneter, kapsler og nogle udvalgte billeder. Magneterne er på køleskabet endnu, de er hårdføre og har været lidt igennem i løbet af årene. Gode ideer skal deles, så hvorfor ikke lave magneter i løbet af ferien?

Det er en god og meget enkelt projekt som næsten alle kan lave. Resultatet er glimrende og egner sig til gaver.

Klæde køleskabet og tavlen med magneter, så køkkenet ligner en del af hjemmet.


Materialer

- Billed
- Billig magneter
- Kapsler

Værktøj

- Blyant eller kuglepen
- Limpistol med lim
- Evt. Sandpapir
Pris
 Det kommer til at koste cirka 20kr for 10 køleskabs magneter.

Tid

15 minutter +

Alder
4+

 1. De billeder mønster eller motiver du vil bruge skal være små, for at det kan ses. Postkort, farvet pap, fotos og lignende er et godt valg, fordi det er pap, så er det ret hårdfør. 
  Limpistol, kapsler, lim, saks og magneter. Det kan betale sig, at være forberedt.
 2. Sæt lim pistolen i stik kontakten i god tid.
 3. Sæt kapslen på toppen af billedet. Brug en blyant eller kuglepen og tegn rundt om, det behøver ikke være super akkurat.
  Bruge din fornuft. Det behøver ikke laves i streng rækkefølge.
 4. Klip indenom cirklen, så den passer ind i kasplen, med børn mellem 4 år til cirka 6 år er det en god ide, at udvælge den bedste resultat ud af flere forsøg. Det er derfor en god ide, at have flere af samme ønsket billed. Så det ikke er syndt, hvis det ikke lykkes første gang.
  Klip indenfor markeringen, indtil det kan passe nogenlunde ind i kapslen.
 5. Nu skal magneten sættes fast til kapslen. Der hvor logoet plejer at side, brug evt sandpapir. Pust og gnid støvet af. Kom en god klat lim på kapslen. Derefter sæt magneten på. Jeg har selv lært en del 3 årige at håndtere en limpistol ansvarlig. Ok, lim gør ondt, hvis de små kommer det på fingerene, men hvis de anvender de almindelig varme pistoler med lav varme (10 watt) er det ikke særlig slemt. Husk at en voksen skal altid holde opsyn, når børn bruger limpistoler.
  Nogle gang når limen at tørre inden magneten kommer på, eventuelt fjern limen eller bare lim oven på det.
 6. Vent en kort stund, snak om dagen, tage en slurk vand.
 7. Vend magneten om.
  Så skal billedet ind i kapslen.
 8. Kom en ordentlig klat lim i bunden af magneten, være hurtig og sæt billedet på limen og pres billedet en lille smule ned.
  Kom godt med lim i kapslen, det skal helst ikke ligne et skål.
 9. Kom på køleskabet og nyde dit eget hjemmelavet køleskabsmagnet.
  Den endelig resultat, fjern eventuel lim rester når limet er tør.

 Gode ideer

- Foto serie af familien i magneter kan være en god gave.
- Bogstaver eller ord er en rigtig god ide, det gør køleskabet til en legeplads.
- Brug eventuelt andre former for kapsler, altså fra mælk, juice og endda låget fra vitamin piller.
- Kom klar lim eller limlak som kan anvendes af børn på billedet i magneten, så det kan holde til rengørings kluden. En voksen kan eventuelt bruge ikke mere hårdføre lak eller klar silikone.
- Glem alt om kapsler, lim magneter til alt fra ler, trylle/salt dejs figurer, pinde og naturmaterialer fra skoven.

Hvad kan man lære af det?

Et barn kan lære at håndtere en lim pistol korrekt, at det er vigtigt at påsætte ting hurtigt ellers tørrer limen. At man skal slippe for aftrækkeren for at blive ved med at få lim ud af limpistolen og at limpistolen rykker hvergang man gør det.
Man lærer at fin koordinere hånden i forhold til limpistolen, så man ikke komme lim på sig selv.
Der er også en del finmotoriske færdigheder i at klippe ud billedet.
Barnet kan også lære om magnetisme.

Dem der har disse færdigheder i forvejen, har mere glæde ud af at bruge fantasien til at finde på sjove, legende., kreative og opfindsom ideer til magneter.