fredag den 29. januar 2016

Hvordan laver jeg mit eget sværd til rollespil?

Kamp er grusom, husk derfor at tilføje buler og skader til sværd og hjelme, så det ser ud til at have været i brug. Et trick er at gnide mørk maling ind med hænderne.
Det er meget op for tiden, at lege rollespil eller klæde sig ud til cosplay, men det er en dyr fornøjelse og butikkerne har ofte alt andet end det man søger efter.
Hvad gør man så?  

At lave eget udstyr er billigt og enkelt. Der er en stor tilfredsstillelse, at udføre arbejdet og det kan nemt komme til at se bedre ud end butikkernes udvalg. Det eneste det kræver er lidt viden og en masse fantasi.
2 sværd jeg hastigt fik lavet som gave til en ven der går op i liverollespil.

Det kræver ikke meget at komme i gang med at lave dit første sværd til blandt andet rollespil, liverollespil eller som accessories til cosplay. Her er en nem instruks til hvordan du kan lave dit eget sværd.

Materialer

- Skum liggeunderlag
(f.eks lavet af eva skum)
- En bred rulle Dobbeltklæbende tape
- Lærredstape/gaffatape
- Træpind mellem 100mm+
- Evt. genbrugs affald "Skrot", akryl maling, lak

Værktøj

- Stor saks
- Saw
- Sandpapir
- Evt. Hobby kniv, Universal eller træ- lim, lighter
Pris
Det kommer til at koste cirka 100 - 150 kr i materialer. Prisen kommer ned ved bulk buy og ved brug af skrot.

Tid
1 time+

Alder
Cirka 4 - 10+ 
Et barn fra cirka 10+ kan selvstændigt lave hele sværdet selv. Jeg anbefaler dog stadig at når der skal skæres, saves eller limes så skal der være en voksen til stede.  
Yngre børn fra 4 år+ kan være med til at klippe i liggeunderlaget, hvis de er god til at klippe efter en streg og der er en voksen der hjælper barnet, ingen panik hvis noget bliver klippet over, næsten alt kan lappes sammen med tape, hvis noget går galt.



 1.  Find en god sværd design på nettet eller fra fantasien, i første omgang vil jeg personligt, starte med at lave et sværd, som har en lang og lige klinge, da det er svært, at få sværdet til at se godt ud, når tapen ikke slutter i midten af sværdet eller i siderne af sværdet. Et romersk sværd, viking sværd eller middel-alder sværd burde kunne klares af de fleste, sabler, knive, økser og eksotiske sværd kan være udfordrende at lave. 
 2. Når du har fundet den design du kan lide, tegn eller overføre den på dit skumliggeunderlag, der skal være plads til to ens sværd mønstre på liggeunderlaget. Der skal også være plads til træpinden i midten af håndtaget og sværdet.
  En gladius lignende sværd jeg lavede sammen med nogle børnehave børn, børnene var med til at tape og klippe.
 3. Klip ud sværdene, det behøver ikke være super præcis, da der kommer tape oven på og evt hobby kniv  kan bruges til at udforme sværdet, så den tager den udformning man ønsker.
  Sværd delene er klippet ud og klar til at blive limet sammen.
 4. Sikre at de to sværd dele passer sammen, ved at sætte dem oven på hinanden.
  Dobbeltklistrende tape tilsat den ene del af sværdet.
 5. stille og roligt, rulle ud den dobbeltklistrende tape, så den dækker hele den ene sværd, der skal ikke være bobler i tapen og fjern ikke papiret før alt overskydende tape er klippet bort.
  Benyt dig af hvad du har, brug din fantasi og du skal nok finde løsninger.
 6. Hvis sværdet skal anvendes af børn under 10, vil jeg anbefale at træpinden er kort, den skal være dobbelt så lang som håndtaget. Sværdet har derfor ikke en hård klinge og der er mindre mulighed for skade. Til ældre børn og voksne er det godt med en mere stiv klinge, pinden skal måske være næsten lige så stor som sværdet, altså minus længden af en blyant.
  Sværdet er nu sat sammen.
 7. Sæt pinden i midten af sværdet, efterlade cirka en 5 kr mønts afstand fra enden af håndtaget
 8. Placer det andet del af sværdet ovenpå, start fra den ene ende og juster løbende.
 9. Nu burde du have noget der ligner et sværd.
  Sidderne tapes sammen i første omgang.
 10. Nu er det tid til at sværdet tager form, brug evt hobby kniv, eller saks til at form eller dekorere sværdet.
  Den færdige sværd
 11. Bruge tage, jeg anbefaler at dække sidderne ved at udrulle en lang strimle tape og det halve på det ene æg (kant) af klingen, og bøje det tape så den dækker den anden side af samme kant. Gør det på den anden æg også nu er sværdet samlet. Dæk nu resten af klingen med tape fra spidsen af klingen op til håndtaget, på sådan en måde at der er en fin streg i midten, tapen skal helst overlappe. Hvis sværdet bliver mere til brug end pynt, skal der en masse lag tape til.
 12. Håndtaget er nok den sværeste del, siden alle håndtag er forskellig, brug din egen fantasi. Dæk den så der er ingen steder, der ikke er dækket af tape og det ser godt ud.
 13. Dekorer dit sværd, så den passer til den rolle du vil spille, anvend eventuelt skrot og maling. Alt fra plastik kapsler, dekorations perler, knapper, plastik indpakning, toiletruller, pap .osv kan bruges.
 14. Male dit sværd. Kun pyntesværd er pæne, rigtige sværd er slidt, har ødelagte dele og med buler. Meget af det kan ordnes i pynte og male fasen.
Gode ideer til professionelt udseende

- Gammel stof, plastik eller læder bælte er perfekt til et håndtag. Hvis du ikke har det, så kan isoleringstape eller bånd til cykelstyr også anvendes. Sæt det på, så det ser fint ud og lim grundigt på plads. Det er ikke noget yngre børn skal lave.

- Skær den skarpe del af klingen skrå.

- Lave blod rende i midten af klingen, ved at skære et v eller u langs midten af klingen. Kig evt på tegninger af sværd.

- Der kan laves takker, hvis sværdet har en sav funktion.

- Tænk igennem temaet og rollen våbnet skal spille. Er den til pynt eller brug. Er temaet zombie, ninja, samurai, tegneserie, post-apocalptic, middelalder, romersk, græsk, ægyptisk .osv

- Brug din fantasi og alt er muligt.

- En lighter kan bruges til at smelte, hæfte og krympe tape og plastik sammen. Husk udluftning. Dette gælder også anvendelse af stærk lim.

Se med næste gang handler det om hvordan man kan lave skriftruller.

Hvad kan man lære af det?

Der kommer en del finmotorisk færdigheder ud af at klippe ud, klistre på og dekorere et sværd, noget denne projekt har til fælles med mange værksteds aktiviteter. Der er også en gevinst i at det er ofte de samme der laver de fin motoriske aktiviteter hver gang og nogle børn som ellers vil mangle disse færdigheder, kan være tiltrukket, af det kropslige, det "farlige" og det spændende narrative element i rollespil.

Udover det har rollespil, en historie, som et barn skal tage stilling til for at kunne lege med, det kræver opmærksomhed. Det er fyldt med regler, som også er en del af børns læring, især de lidt ældre er vild med regl-lege. Det er noget der helst skal leges udenfor og derfor legitimere ude leg.

Det vigtigste er, at mange børn er enten krops forskrækket eller mangler grove motoriskefærdigheder. Rollespil giver anledning til kampe, hvor man kommer i berøring med andre. Bare der er en voksen der lærer børn om, hvor og i hvilken anledning man må kæmpe, så går det nok an.

Man ser ofte også at børn poserer og kommunikerer med kroppen, det er der ikke det store mulighed for ved bordet. Rollespil er god leg, børn lever sig ind i deres helte figurer, eksperimenter, komme hinanden ved, løber og bygger fællesskaber.

Nogle folk vil mene, at det er forkert, at lære børn at slås. Jeg vil dog mene at rollespil er meget mere end at slå, det er dog en del af det. Men at slå i leg, hvor det er forud aftalt, er ikke vold, og burde ikke sammenlignes med det. Det er at leve sig ind i en rolle, hvor man ofte leger at man er en anden. Ved at lege spiller børn situationer igennem på fysisk vis og lærer af det. Det er en måde hvorpå de ofte udvikler deres empati. Jeg har sjældent set et barn slå et andet barn på fingrene med vilje med et rollespilssværd, selvom det ikke er noget jeg nogensinde har forbudt, men de lærer hurtigt, at det gør ondt på sig selv og andre. Hvis ikke børn kommer i situationer hvor de kommer hinanden ved fysisk, så går de glip af meget læring.