fredag den 12. februar 2016

Hvordan laver man noget gammel pergament til rollespil?

Hvis du leger larp eller rollespil, så ved du at det kræver rigtig meget udstyr, men det kræver også en god fortælling og en hel del regler. Det er ikke noget værre en ting der river dig ud af en god leg, så som 3 sider A4 med sort og hvidt.
Hvorfor ikke forberede dig hjemmefra med pergament farvet papir!

Her er en samling af ideer til hvordan du kan lave dit eget pergament farvet papir derhjemme.
Man kan komme langt med en lille smule fantasi.


Materialer

- Tyk papir eller pap
- Maling
- Te, te poser, kaffegrums
- Vand

Værktøj

- Kuglepen eller/og blyant
- Evt. Sandpapir
- Evt. Saks

Pris

Det kommer til at koste omkring 10 - 20 kr for cirka 2 ruller dekoreret pergament
Tid

1 time+

Alder

4+ 

 1. Det første jeg vil gøre, at klippe pap eller papiret til den størrelse jeg vil bruge.
 2. Derefter vil jeg give papiret en gammel udseende ved at evt bruge sandpapir, krympe, folde. Den skal altså behandles dårligt for at få en brugt og slidt udseende og får at det føles rigtigt i hænderne.
 3. Male papiret med brugte te poser, te, kaffegrums. Tør over flere omgange og gør det samme igen og igen, supplere med maling (gul og brunefarver er god til denne opgave).
  Hent inspiration fra bøger eller nettet.
 4. Imens den ligger og tørrer, kig på nettet efter inspiration. Brug din fantasi, kom i gang med at planægge den motiv du vil bruge. Husk at det skal ikke være mere kompliceret end at du kan udfore det og at det skal passe ind i det gældende larp/rollespil tema.
 5. Tegn først motivet på et andet styk papir, hvis den er fin, sæt i værk med at tegne motivet på det hjemmelavet pergament.
 6. Hvis du laver små fejl med en blyant bekymre ikke om det, bruge viskelædder og evt male over fejlen i en sener fase.
 7. Male ind motivet.
 8. Lave en fin omrids af motivet med finliner eller ved brug af den fine pensel.
 9. Til sidst skrive på pergamentet, det kan være trylle formularer, regler, selve historien eller det kan være en besked skrevet med usynlig skrift (mere om det en anden gang).
  En feltpen i enten sort eller bordoux rød er en god investering og sparer en for at skulle male hele blyant skitsen efter.
Ideer


- Tilføj gerne pinde natur eller runde pinde fra gør det selv forretningen, hvis du vil have at det ligner noget fra old tiden og helt op til middelalderen. Sav så det passer, bruge sandpapir i enderne og eventuelt lim fast til papiret.
- Mange gamle dokumenter havde en våben eller bysegl. Det kan enten laves ved brug af trylledej eller voks. Hvis man bruger voks, lave en stempel, køb voks til at lave segl med og pres ned i en voks klat på papiret. Det andet metode, er at lave motivet i trylle dej, tør i ovnen indtil hård, derefter farve den og lim på papiret.
-


Hvad lærer man af det?Alt der har med bogstaver, at gøre lærer børn, om at læse og skrive. Det omkring liggende aktiviteter gør det spændende.

At lave sin egen historie, trylleformular .osv lærer børn om hvordan man laver en god fortælling (øvelse gør mester).

Denne opgave har mange muligheder for fin tegning og grovere tegne metoder, der er noget læring i det for alle. Aktiviteten kan også blive justeret i forhold til evner og færdigheder.